Kuřecí maso se u nás vaří asi nejčastěji, není však, co se týče složení, příliš hodnotné, proto jej určitě střídejte i s jiným druhem masa (hovězí, krůtí, králičí, telecí). Pro příkrm z kuřecího masa jsou nejvhodnější prsa.
Příprava příkrmu z kuřecího masa
- Kuřecí maso důkladně očistíme, omyjeme a osušíme.
- Připravené maso nakrájíme na menší kostky.
- Kousky masa dáme do hrnce s kojeneckou vodou.
- Pokud dítě trápí bolesti bříška, můžete do vody přidat kmín.
- Vaříme do úplného změknutí přibližně půl hodiny.
- Uvařené maso rozmixujeme.
- Pokud je potřeba, přidáme kojeneckou vodu, aby se příkrm lépe mixoval.
- Příkrm můžeme také pasírovat (záleží, jakou konzistenci příkrmu už dítě zvládá).
Dříve bylo zvykem, že se k masu (ale i samotné zelenině) při mixování přidával vývar. Dnes se názory odborníků liší, někteří vývar doporučují, jiní kvůli vysokému obsahu bílkovin a nevyzrálým ledvinám dítěte, nikoliv. Na sůl je názor naopak jednostranný, příkrm právě kvůli ledvinám, nesolíme!
Jak příkrm uchovat
- Studeným příkrmem naplníme mrazící formičku (můžete zakoupit na alza.cz nebo heureka.cz) a zamrazíme, poté přendáme do uzavíratelných sáčků (také naleznete na alza.cz nebo heureka.cz).
Kombinace vhodné s kuřecím masem
Podání příkrmu
- Večer před tím, než budeme příkrm podávat, přendáme požadované množství masa a zeleniny, kterou budeme s masem kombinovat do lednice.
- Druhý den příkrm ohříváme ve vodní lázni.
- Zeleninu i maso můžete smíchat dohromady nebo ohřívat každé zvlášť.
- Jakmile bude mít příkrm příjemnou teplotu, nezapomeneme přidat pár kapek olivového či řepkového oleje, případně jiného tuku.
- Jednou ohřátý příkrm už nikdy dále neuskladňujeme.