Pastináku se někdy lidově říká sladká petržel a je od ní téměř k nerozeznání. Rozdíl ve vzhledu je pouze ve velikosti kořene. Petržel je většinou menší a tenčí. Liší se především v chuti. Pastinák je jemnější a má mléčnou, nasládlou chuť, zatímco petržel je ostřejší. Obě kořenové zeleniny jsou vhodné k prvním příkrmům a připravujeme je stejně jako příkrm z mrkve.

Složení pastinaku

Kromě vody, které je v pastináku asi 80 %, je bohatý na vitamíny B, C, E a K a je také dobrým zdrojem vlákniny.

Kupovaný pastinák

V syrovém stavu najdete v obchodech petržel i pastinák. Kupované příkrmy obsahují většinou pastinák, který se dá koupit i samostatně (Hipp, Alnatura).

Příprava příkrmu z pastinaku

Jak příkrm uchovat

Podání příkrmu

Dětský příkrm z pastinaku
Dětský příkrm z pastinaku - nakrájený pastinak
Dětský příkrm z pastinaku - vaření v páře
Dětský příkrm z pastinaku - rozmixoaný pastinak
Dětský příkrm z pastinaku - uchování