Jedním z nejlepších zdrojů živočišných bílkovin je králičí maso. Jedná se o málo tučné maso, které obsahuje ve srovnání s ostatními běžnými druhy masa nejméně cholesterolu. Králičí maso je bohaté na vitamíny řady B, draslík, hořčík, fosfor, zinek a síru. Maso je navíc velmi chutné a lehce stravitelné.
Příprava příkrmu z králičího masa
- Králičí maso důkladně očistíme, zbavíme kosti, omyjeme a osušíme.
- Připravené maso nakrájíme na menší kostky.
- Kousky masa dáme do hrnce s vroucí kojeneckou vodou.
- Pokud dítě trápí bolesti bříška, můžete do vody přidat kmín.
- Vaříme do úplného změknutí na mírném plamenu přibližně půl hodiny.
- Uvařené maso rozmixujeme na požadovanou konzistenci, případně necháme celé kousky.
- Pokud je potřeba, přidáme kojeneckou vodu, aby se příkrm lépe mixoval.
Jak příkrm uchovat
Studeným příkrmem naplníme mrazící formičku (můžete zakoupit na alza.cz nebo heureka.cz) a zamrazíme, poté přendáme do uzavíratelných sáčků (také naleznete na alza.cz nebo heureka.cz).
Kombinace vhodné s králičím masem
Králičí maso můžete libovolně kombinovat s jakoukoliv zavedenou zeleninou.
Skvěle se hodí především k cuketě, červené řepě, bramborům, batátům, špenátu, pastináku či dýni.
Podání příkrmu
- Večer před tím, než budeme příkrm podávat, přendáme požadované množství masa a zeleniny, kterou budeme s masem kombinovat do lednice.
- Druhý den příkrm ohříváme ve vodní lázni.
- Zeleninu i maso můžete smíchat dohromady nebo ohřívat každé zvlášť.
- Jakmile bude mít příkrm příjemnou teplotu, nezapomeneme přidat pár kapek olivového či řepkového oleje, případně jiného tuku.
- Jednou ohřátý příkrm už nikdy dále neuskladňujeme.