Hovězí maso je velmi hodnotné, je bohaté na bílkoviny a má na rozdíl od kuřecího masa vysoký obsah železa a vitaminu B2. Pro příkrm se nejlépe hodí svíčková nebo zadní hovězí.
Příprava příkrmu z hovězího masa
- Hovězí maso důkladně odblaníme, omyjeme a osušíme.
- Připravené maso nakrájíme na menší kostky.
- Kousky masa dáme do hrnce s kojeneckou vodou.
- Pokud dítě trápí bolesti bříška, můžete do vody přidat kmín.
-
Vaříme do úplného změknutí přibližně hodinu.
Maso lze připravit i v tlakovém hrnci. - Uvařené maso rozmixujeme.
- Pokud je potřeba, přidáme kojeneckou vodu, aby se příkrm lépe mixoval.
Dříve bylo zvykem, že se k masu (ale i samotné zelenině) při mixování přidával vývar. Dnes se názory odborníků liší, někteří vývar doporučují, jiní kvůli vysokému obsahu bílkovin a nevyzrálým ledvinám dítěte, nikoliv. Na sůl je názor naopak jednostranný, příkrm právě kvůli ledvinám, nesolíme!
Jak příkrm uchovat
- Studeným příkrmem naplníme mrazící formičku (můžete zakoupit na alza.cz nebo heureka.cz) a zamrazíme, poté přendáme do uzavíratelných sáčků (také naleznete na alza.cz nebo heureka.cz).
Kombinace vhodné s hovězím masem
Podání příkrmu
- Večer před tím, než budeme příkrm podávat, přendáme požadované množství masa a zeleniny, kterou budeme s masem kombinovat do lednice.
- Druhý den příkrm ohříváme ve vodní lázni.
- Zeleninu i maso můžete smíchat dohromady nebo ohřívat každé zvlášť.
- Jakmile bude mít příkrm příjemnou teplotu, nezapomeneme přidat pár kapek olivového či řepkového oleje, případně jiného tuku.
- Jednou ohřátý příkrm už nikdy dále neuskladňujeme.