Fenykl známe především jako koření nebo čaj, který se dává hlavně malým dětem při bolestech břicha. Často jej pijí i ženy po porodu na podporu mléka. Kromě trávení, pročišťuje organismus, uklidňuje, podporuje imunitu a pomáhá zbavit se hledů při rýmě a kašli. Můžeme udělat příkrm i z čerstvého fenyklu a přidat ho právě k příkrmu ze zeleniny, která by mohla nadýmat.
Čerstvý fenykl má nasládlou chuť a je výborný s další zeleninou a dušeným masem např. v kombinaci s bramborem.
Složení fenyklu
Fenykl obsahuje velké množství vlákniny a vitamínu C, je bohatý na draslík a kyselinu listovou.
Příprava příkrmu z fenyklu
- Fenykl důkladně umyjeme.
- Rozkrojíme a zbavíme tvrdšího středu.
- Můžeme odstranit i svrchní vrstvu.
- Fenykl nakrájíme na kousky.
- Vaříme v páře asi 10 až 15 minut do úplného změknutí.
- Uvařený fenykl rozmixujeme do hladké kaše.
- Pokud je potřeba, přidáme kojeneckou vodu či mateřské mléko, aby se příkrm lépe mixoval.
Jak příkrm uchovat
- Příkrm dáme do sklenice a zavaříme.
- Studeným příkrmem naplníme mrazící formičku (můžete zakoupit na alza.cz nebo heureka.cz) a zamrazíme, poté přendáme do uzavíratelných sáčků (také naleznete na alza.cz nebo heureka.cz).
Doporučuji jednotlivé druhy příkrmu zamrazovat zvlášť, abychom je poté mohli lehce kombinovat.
Podání příkrmu
- Večer před tím, než budeme příkrm podávat, přendáme požadované množství do lednice.
- Ohříváme ve vodní lázni.
- Jakmile má příkrm příjemnou teplotu, nezapomeneme přidat pár kapek olivového či řepkového oleje.
- Jednou ohřátý příkrm už nikdy dále neuskladňujeme.