Čím dál častěji se mě ve zprávách ptáte na dusičnany v příkrmech. Máte obavy, zda zeleninu, kde se nejčastěji dusičnany vyskytují, miminku dávat. A přemýšlíte, jestli není lepší koupit skleničku, ve které by měly být dusičnany hlídány, proto jsem se rozhodla tomuto tématu věnovat. 😊
Methemoglobinemie kojenců
Důvodem, proč se dusičnany ve stravě malých dětí řeší, je onemocnění zvané methemoglobinemie kojenců neboli laicky řečeno „modrání kojenců“. Methemoglobin je typ hemoglobinu, který v červených krvinkách neváže kyslík a snižuje tak celkově jeho obsah v organismu. Kvůli tomu potom dochází k promodrávání některých částí těla a případnému dušení.
Které děti může onemocnění postihnout?
Dusičnany ve vodě
Neměli bychom však zapomínat, že dusičnany se vyskytují i ve vodě, proto pokud dětem dáváte umělé mléko, připravujte jej vždy z vody kojenecké, kde je hladina dusičnanů hlídána.
Zelenina s vysokým obsahem dusičnanů
S tématem dusičnanů v příkrmech se často v různých diskusích spojuje špenát, ale vysoký obsah dusičnanů má i dýně, červená řepa, mrkev nebo zelené fazolky.
Je tedy nutné se obávat?
Pokud jste s příkrmy začali dříve než před 6. měsícem věku dítěte a máte obavy z dusičnanů, můžete tuto zeleninu zatím vynechat nebo koupit příkrm ve skleničce. Z hlediska dusičnanů jsou na tom skleničky lépe, protože obsah dusičnanů v nich je přísně hlídán.
Jestliže ale začínáte s příkrmy ukončeným šestým měsícem věku dítěte, nemusíte se dusičnanů v příkrmech vůbec obávat.
Co dělat v případě promodrávání?
Pokud by dítě začalo (v okolí pusinky a očí) promodrávat, je nutné ihned vyhledat lékaře. Důležité je dítě dopravit k lékaři včas, proto je na místě volat záchranku na lince 155.
