Uchování zeleninových a masových příkrmy
Nejvhodnějším způsobem, jak uchovat zeleninové příkrmy, je mrazení. Stejně jako u zeleniny tomu je i u masa.
Kdybychom chtěli zeleninu zavařit, aby vydržela delší dobu, museli bychom použít nějaký konzervant, např. sůl, což pro děti není vhodné, proto je lepší zeleninu zamrazit.
Především na začátku, kdy dítě příkrmy pouze ochutnává a sní pár lžiček, se příliš nevyplatí vařit každý den. Je tedy ideální příkrm dát do tvořítek na led a po zamrazení předělat do uzavíratelných sáčků, které popíšeme (rozeznat od sebe např. mrkev, batát a dýni, může být po zamrazení problém).


Co nezmrazovat
Nezapomeňte, že byste neměli zamrazovat příkrm z brambor. Škroby se mrazením mění na cukry, čímž se mění i výživová hodnota potraviny. Také vzniká solanin a navíc se výrazně k horšímu mění i chuť a konzistence brambor.
Příliš se také nedoporučuje zamrazovat příkrm z mražených luštěnin (hrášek, fazolové lusky a kukuřice). A to především kvůli chuti. Pokud byste měli příkrm z čerstvých luštěnin, tak zamrazení příkrmu na chuť nebude mít samozřejmě žádný vliv.
Jak dlouho příkrm v mrazáku vydrží?
Příkrm, který zamrazíte by se měl ideálně spotřebovat do 3 měsíců od uskladnění. Pokud si děláte velké zásoby a chcete mít přehled, nezapomeňte si k názvu příkrmu na sáček také poznačit datum, kdy jste příkrm udělali.
Stejně jako již nepoužíváme jednou ohřátý příkrm. Znovu už nezamrazujeme jednou rozmrazený příkrm. Vždy si večer z mrazáku do lednice předělejte pouze množství, které Vaše dítě sní druhý den.
Uchování ovocné přesnídávky
U ovoce je to ale obráceně. Nejvhodnější způsob, jak uchovat ovocné přesnídávky je zavaření. Jako konzervant se používá jablko, není potřeba přidávat žádný cukr ani nic jiného. Když tedy zavařujeme jakoukoliv přesnídávku (hruška, švestka, meruňka, jahoda atd.), vždy k ní přidáváme přibližně dvojnásobek jablek.
Jak dlouho zavařená přesnídávka vydrží?
Správně zavařená přesnídávka vydrží i rok. Vždy zkontrolujte, zda klaplo víčko a pro jistotu ochutnejte.