Květák neboli lidově karfiol jsem si vybrala jako jeden z posledních zeleninových příkrmů. Pokud máte strach, že by dítě mohlo bolet břicho, do příkrmu můžete přidat fenykl, nebo drcený kmín.
Může stejně jako brokolice působit nadýmavě, proto příkrm nedělejte z košťálů a použijte pouze růžičky.
Složení květáku
Květák je výborným zdrojem vitamínů A, B, C a E. Obsahuje velké množství minerálních látek, jako je například vápník, hořčík, fosfor, železo, zinek a selen.
Příprava příkrmu z květáku
- Květák velmi pečlivě omyjeme.
- Vrchní část květáku důkladně zbavíme košťálů.
- Květák si rozdělíme na malé růžičky, které omyjeme.
- Vaříme v páře asi 20 minut do úplného změknutí.
- Rozmixujeme do hladké kaše.
- Pokud je potřeba, přidáme kojeneckou vodu či mateřské mléko, aby se příkrm lépe mixoval.
Jak příkrm uchovat
- Příkrm dáme do sklenice a zavaříme.
- Studeným příkrmem naplníme mrazící formičku (můžete zakoupit na alza.cz nebo heureka.cz) a zamrazíme, poté přendáme do uzavíratelných sáčků (také naleznete na alza.cz nebo heureka.cz).
Doporučuji jednotlivé druhy příkrmu zamrazovat zvlášť, abychom je poté mohli lehce kombinovat.
Podání příkrmu
- Večer před tím, než budeme příkrm podávat, přendáme požadované množství do lednice.
- Ohříváme ve vodní lázni.
- Jakmile má příkrm příjemnou teplotu, nezapomeneme přidat pár kapek olivového či řepkového oleje.
- Jednou ohřátý příkrm už nikdy dále neuskladňujeme.