Červená řepa patří mezi jednu z nejzdravějších zelenin vypěstovaných v našem podnebí a díky své sladké chuti je u dětí velmi oblíbená. Nezapomeňte však při vaření na to, že červená řepa barví, pokud se tomu chcete vyhnout, doporučuji udělat příkrm ze žluté řepy.
Nelekejte se, pokud se po řepě zbarví stolice či moč.
Složení červené řepy
Červená řepa je výborným zdrojem vitamínů B a C, obsahuje vápník, hořčík, draslík, sodík, selen, zinek, kyselinu listovou či železo.
Příprava příkrmu z červené řepy
- Červenou řepu oloupeme a očistíme.
- Důkladně omytou řepu nakrájíme na malé kousky.
- Vaříme v páře asi půl hodiny, dokud kousky nejsou úplně měkké.
- Řepu rozmixujeme do hladké kaše.
- Pokud je potřeba, přidáme kojeneckou vodu či mateřské mléko, aby se příkrm lépe mixoval.
Jak příkrm uchovat
- Příkrm dáme do sklenice a zavaříme.
- Studeným příkrmem naplníme mrazící formičku (můžete zakoupit na alza.cz nebo heureka.cz) a zamrazíme, poté přendáme do uzavíratelných sáčků (také naleznete na alza.cz nebo heureka.cz).
Doporučuji jednotlivé druhy příkrmu zamrazovat zvlášť, abychom je poté mohli lehce kombinovat. Jednotlivé sáčky si popište, např. dýni, mrkev a batáty byste po zamrazení od sebe nerozeznali. 🙂
Podání příkrmu
- Večer před tím, než budeme příkrm podávat, přendáme požadované množství do lednice.
- Ohříváme ve vodní lázni.
- Jakmile má příkrm příjemnou teplotu, nezapomeneme přidat pár kapek olivového či řepkového oleje.
- Jednou ohřátý příkrm už nikdy dále neuskladňujeme.