Kdy rebarboru sklízet?
Tipy, jak s rebarborou v kuchyni pracovat
- Rebarboru sklízejte ve správnou dobu.
- Vybírejte tu nejčerstvější, aby měla co nejméně výrazné vlásečnice.
- Používejte pevné, růžové až načervenalé řapíky, nikoliv zelené.
- Pokud rebarboru zlomíte, měla by z ní vytéct míza.
- Je důležité rebarboru důkladně očistit a oloupat.
- Rebarboru připravujte ideálně v keramických mísách.
- Kombinujte ji s potravinami bohatými na vápník, např. s mléčnými výrobky.
Jaké problémy může rebarbora způsobit?
- Rebarbora může negativně ovlivnit srdeční činnost a krevní srážlivost.
- Může docházet k úbytku vápníku a kvůli tomu k poruchám ledvin.
- Kyselina šťavelová, kterou rebarbora obsahuje, může vést k tvorbě ledvinových kamenů.
- U citlivých lidí může vyvolat zažívací potíže.
Rebarbora není vhodná pro malé děti a těhotné
Pro miminka a malé děti není rebarbora vhodná, odborníci dokonce uvádějí, že by děti rebarboru neměly jíst až do deseti let. Rebarbora se nedoporučuje ani lidem, kteří trpí na ledvinové kameny nebo mají problémy s močovými cestami. Důvodem je právě vysoké množství kyseliny šťavelové.
Pokud dodržíte zásady, jak s rebarborou v kuchyni pracovat a nemáte žádné výše uvedené zdravotní problémy, tak vám malé množství na koláči rozhodně neublíží. Kdy rebarboru nabídnete svým dětem, je samozřejmě na vás, myslete však na to, že by se to s jejím množstvím nemělo přehánět. Dětem dávejte rebarboru vždy tepelně upravenou a vyhněte se například za studena připravovaným limonádám z rebarbory. I v případě limonády rebarboru první uvařte. Do příkrmu z rebarbory se určitě nepouštějte. 😊