Na světě se pěstuje spoustu druhů melounů různých barev i tvarů. U nás je asi neznámější meloun vodní, častý je také meloun žlutý, Gallia a Cantaloupe. Pro příkrm můžete zvolit jakýkoliv druh melounu.
Melouny mají blahodárný vliv na stimulaci krevního oběhu, pozitivně působí proti zácpě a díky vysokému obsahu vody pomáhají stabilizovat poměr vody a soli v těle.
Příliš se nedoporučuje meloun kombinovat s mléčnými výrobky. Pokud budete příkrm mixovat a bude vám vadit vodnatější konzistence, můžete k němu přidat jablko nebo banán.
Jestli máte pocit, že vaše dítě nemá dostatek tekutin, zařaďte do jeho jídelníčku více ovoce a zeleniny bohaté na vodu. Mohou to být právě melouny, broskve, meruňky, citrusy (od 1 roku dítěte), okurky nebo třeba rajčata. I voda v jídle se počítá. 😉
Rozkrojený meloun musí být kvůli možným bakteriím uchováván v chladu. Z tohoto důvodu se ani nedoporučuje brát dětem s sebou na výlet do krabiček naporcovaný meloun. Nebo kupovat již rozkrojený meloun, který není v chladu.
Meloun vodní
Obsahuje až 93 % vody, kyselinu listovou, vápník a železo. Je bohatý na vitamíny A, B a C,
a přestože má sladkou chuť, neobsahuje velké množství cukru.
Příprava melounové přesnídávky
- Meloun si rozkrojíme.
- Zbavíme semínek.
- A oloupeme.
- Nakrájíme na malé kousky.
- Kousky melounu vložíme do mixéru a rozmixujeme na požadovanou konzistenci.
- Případně meloun pomačkáme vidličkou, nebo necháme kousky. Podle konzistence, která dětem aktuálně vyhovuje.
- Rozmixovaný meloun má velmi řídkou konzistenci, můžete ho proto zkombinovat třeba s jablkem a banánem.
Podání a uchování přesnídávky
- Melounovou přesnídávku dáme do misky nebo plnicí kapsičky a ihned podáváme.
- Můžeme ji takto uskladnit maximálně do druhého dne v lednici.