Ne nadarmo se někdy mangu přezdívá ovocný král. Mango má ze všech druhů ovoce nejvyšší podíl vitamínu A. Je také skvělým zdrojem vitamínu C a E. Velmi významný je obsah vitamínů skupiny B, především vitamínu B6 neboli pyridoxinu. Z minerálů je v něm nejhojněji zastoupen draslík, hořčík a železo.
Mango skladujte ideálně v pokojové teplotě, příliš mu nesvědčí nízké teploty. Dužina zralého manga má sytě žlutou až oranžovou barvu, je šťavnatá a směrem k pecce vláknitá. Pro příkrm použijte vždy zralé mango, jehož dužina bude měkká a bude se sama rozpadat.
Příprava mangové přesnídávky
Mango dětem můžeme podávat syrové nebo jej chvilku povařit jako předchozí ovoce.
- Mango zbavíme slupky.
- Dužinu vydlabeme vidličkou nebo okrájíme nožem.
- Kousky manga dáme s troškou vody do hrnce.
- A na mírném stupni je chvilku prohřejeme.
- Mango vložíme do mixéru a rozmixujeme jej na požadovanou konzistenci.
- Případně pomačkáme vidličkou, nebo nakrájíme na kostičky, podle konzistence, která dětem vyhovuje.
Pokud se neobjeví žádná nežádoucí reakce, můžete dále dítěti mango podávat jen čerstvé.
Podání a uchování přesnídávky
- Mangovou přesnídávku dáme do misky nebo plnicí kapsičky a ihned podáváme.
- Můžeme ji takto uskladnit maximálně do druhého dne v lednici.
- Můžete využít slevový kód PRIKRMY10 na 10% slevu na e-shopu domky-shop.cz, kde naleznete plnicí kapsičky či silikonové plnicí kapsičky a další produkty.
Zavaření mangové přesnídávky
K podušeným jablíčkům na chvilku přidejte vařit i mango. Ovoce rozmixujte, naplňte skleničky a zavařte. Vzhledem k tomu, že jablka jsou konzervant, mělo by jich být vždy dvakrát více než manga.
Takto vám přesnídávka vydrží i několik měsíců. Před podáním zkontrolujte víčko, případně ochutnejte.