Existuje několik druhů dýní, k dětským příkrmům, především těm prvním, se nejvíce hodí máslová dýně případně dýně hokaido.
Máslová dýně je díky dobré stravitelnosti a absenci alergenů skvělá jako první příkrm. Navíc má nasládlou chuť a vodnatou konzistenci.
Složení máslové dýně
Stejně jako ostatní dýně obsahuje máslová dýně 90 % vody, dále sodík, draslík, selen, zinek, železo a vitaminy A, B, C, E a K. Je bohatá na nenasycené mastné kyseliny a dobrým zdrojem vlákniny.
jak můžete dýni kombinovat?
K dýni se později výborně hodí brambor a hovězí maso. Také ji můžete udělat nasladko s jablkem.
I přesto, že je to velmi časté, příliš se nedoporučuje v příkrmech kombinovat dýni s mrkví kvůli vysokému obsahu vitaminu A.
Příprava Příkrmu z máslové dýně
- Máslovou dýni rozkrojíme a pomocí lžíce zbavíme semínek.
- Nožem oloupeme tvrdé slupky a omyjeme.
- Dýni nakrájíme na malé kousky.
- Kousky vaříme v páře asi 15 minut, dokud nejsou úplně měkké.
- Dýni rozmixujeme do hladké kaše.
Jak příkrm uchovat
- Příkrm dáme do sklenice a zavaříme.
- Studeným příkrmem naplníme mrazící formičku (můžete zakoupit na alza.cz nebo heureka.cz) a zamrazíme, poté přendáme do uzavíratelných sáčků (také naleznete na alza.cz nebo heureka.cz).
Doporučuji jednotlivé druhy příkrmu zamrazovat zvlášť, abychom je poté mohli lehce kombinovat. Jednotlivé sáčky si popište, např. dýni, mrkev a batáty byste po zamrazení od sebe nerozeznali. 🙂
Podání příkrmu
- Večer před tím, než budeme příkrm podávat, přendáme požadované množství do lednice.
- Ohříváme ve vodní lázni.
- Jakmile má příkrm příjemnou teplotu přidáme do něj olivový či řepkový olej.
- Jednou ohřátý příkrm už nikdy dále neuskladňujeme.