Hrášku se někdy přezdívá vitamínová bomba, proto jej svým dětem určitě připravte. Pokud nemáte čerstvý hrášek nebo je období, kdy se ani čerstvý hrášek nedá koupit, použijte hrášek mražený. Příkrm z mraženého hrášku už ale kvůli chuti znovu nezamrazujte. Hrášek můžete libovolně kombinovat s další zavedenou zeleninou či masem. Výborný je v kombinaci s bramborem či mrkví.
Složení hrášku
Čerstvý hrášek obsahuje 80 % vody, je bohatý na vitamíny A, B, C a E a jeden hrnek hrášku obsahuje až 44 % vitamínu K. Dále je v něm hořčík, draslík, fosfor, vápník, železo, kyselina listová a další důležité látky.
Příprava příkrmu z hrášku
- Hrášek důkladně omyjeme.
- Vaříme v páře asi 10 až 15 minut.
- K hrášku přidáme kojeneckou vodu, aby se příkrm lépe mixoval
- Uvařený hrášek rozmixujeme do hladké kaše.
- Pokud se vám nepodařilo umixovat hladkou kaši, nebo chcete příkrm zbavit slupek, můžete hrášek ještě přepasírovat přes sítko.
Jak příkrm uchovat
- Přikrm z čerstvého hrášku můžete zamrazit nebo zavařit. Studeným příkrmem naplníme mrazící formičku (můžete zakoupit na alza.cz nebo heureka.cz) a zamrazíme, poté přendáme do uzavíratelných sáčků (také naleznete na alza.cz nebo heureka.cz).
- Příkrm z mraženého hrášku je lepší dělat čerstvý a uchovat ho maximálně do druhého dne v lednici.