Pastináku se někdy lidově říká sladká petržel a je od ní téměř k nerozeznání. Rozdíl ve vzhledu je pouze ve velikosti kořene. Petržel je většinou menší a tenčí. Liší se především v chuti. Pastinák je jemnější a má mléčnou, nasládlou chuť, zatímco petržel je ostřejší. Obě kořenové zeleniny jsou vhodné k prvním příkrmům a připravujeme je stejně jako příkrm z mrkve.
Složení pastinaku
Kromě vody, které je v pastináku asi 80 %, je bohatý na vitamíny B, C, E a K a je také dobrým zdrojem vlákniny.
Kupovaný pastinák
V syrovém stavu najdete v obchodech petržel i pastinák. Kupované příkrmy obsahují většinou pastinák, který se dá koupit i samostatně (Hipp, Alnatura).
Příprava příkrmu z pastinaku
- Pastinák okrájíme, očistíme a omyjeme.
- Nakrájíme na kolečka.
- Vaříme v páře asi 15 minut, dokud kousky nejsou úplně měkké.
- Pastinak rozmixujeme do hladké kaše.
- Pokud je potřeba, přidáme kojeneckou vodu či mateřské mléko, aby se příkrm lépe mixoval.
Jak příkrm uchovat
- Příkrm dáme do sklenice a zavaříme.
- Studeným příkrmem naplníme mrazící formičku (můžete zakoupit na alza.cz nebo heureka.cz) a zamrazíme, poté přendáme do uzavíratelných sáčků (také naleznete na alza.cz nebo heureka.cz).
Doporučuji jednotlivé druhy příkrmu zamrazovat zvlášť, abychom je poté mohli lehce kombinovat. Jednotlivé sáčky si popište, např. dýni, mrkev a batáty byste po zamrazení od sebe nerozeznali. 🙂
Podání příkrmu
- Večer před tím, než budeme příkrm podávat, přendáme požadované množství do lednice.
- Ohříváme ve vodní lázni.
- Jakmile má příkrm příjemnou teplotu, nezapomeneme přidat pár kapek olivového či řepkového oleje.
- Jednou ohřátý příkrm už nikdy dále neuskladňujeme.