Příkrm z petržele je vhodný k prvním příkrmům a připravuje se stejně jako mrkev či pastynák, který je petrželi velmi podobný. Rozdíl ve vzhledu je pouze ve velikosti kořene. Petržel je většinou menší a tenčí. Liší se především v chuti. Pastinák je jemnější a má mléčnou, nasládlou chuť, zatímco petržel je ostřejší.
Složení petržele
Kromě vody, které je v petrželi asi 83 %, je bohatá na vitamíny A, B, C a E, je také zdrojem draslíku, hořčíku, železa, sodíku a vápníku.
Příprava příkrmu z petřžele
- Petržel okrájíme, očistíme a omyjeme.
- Nakrájíme na kolečka.
- Vaříme v páře asi 15 minut, dokud kousky nejsou úplně měkké.
- Petržel rozmixujeme do hladké kaše.
- Pokud je potřeba, přidáme kojeneckou vodu či mateřské mléko, aby se příkrm lépe mixoval.
Jak příkrm uchovat
- Příkrm dáme do sklenice a zavaříme.
- Studeným příkrmem naplníme mrazící formičku (můžete zakoupit na alza.cz nebo heureka.cz) a zamrazíme, poté přendáme do uzavíratelných sáčků (také naleznete na alza.cz nebo heureka.cz).
Doporučuji jednotlivé druhy příkrmu zamrazovat zvlášť, abychom je poté mohli lehce kombinovat. Jednotlivé sáčky si popište, např. dýni, mrkev a batáty byste po zamrazení od sebe nerozeznali. 🙂
Podání příkrmu
- Večer před tím, než budeme příkrm podávat, přendáme požadované množství do lednice.
- Ohříváme ve vodní lázni.
- Jakmile má příkrm příjemnou teplotu, nezapomeneme přidat pár kapek olivového či řepkového oleje.
- Jednou ohřátý příkrm už nikdy dále neuskladňujeme.