Nejčastěji se v obchodech setkáme s cuketou zelenou, existuje ale i žlutá a kulatá cuketa.
Cuketa má nasládlou chuť a je lehce stravitelná. Díky vodnaté konzistenci se dobře kombinuje s hustějšími příkrmy a je vhodná k prvním příkrmům.
Složení Cukety
Cuketa obsahuje 90 % vody. Dále hořčík, vápník, železo, zinek, kyselinu listovou a vitaminy A, B a E.
Kupovaná cuketa v obchodech
Cuketa se příliš často nevyskytuje v kupovaných skleničkách. Samostatně k prvnímu příkrmu ji u nás zatím v obchodech nenajdete. I v běžných supermarketech máme ale možnost koupit cuketu v bio kvalitě.
Příprava příkrmu z cukety
- Cuketu omyjeme a oloupeme.
- Nakrájíme na malé kousky.
- Vaříme v páře asi 10 minut, dokud kousky nejsou úplně měkké.
- Cuketu rozmixujeme do hladké kaše.
Jak příkrm uchovat
- Příkrm dáme do sklenice a zavaříme.
- Studeným příkrmem naplníme mrazící formičku (můžete zakoupit na alza.cz nebo heureka.cz) a zamrazíme, poté přendáme do uzavíratelných sáčků (také naleznete na alza.cz nebo heureka.cz).
Doporučuji jednotlivé druhy příkrmu zamrazovat zvlášť, abychom je poté mohli lehce kombinovat. Jednotlivé sáčky si popište, např. dýni, mrkev a batáty byste po zamrazení od sebe nerozeznali. 🙂
Podání příkrmu
- Večer před tím, než budeme příkrm podávat, přendáme požadované množství do lednice.
- Ohříváme ve vodní lázni.
- Jakmile má příkrm příjemnou teplotu přidáme do něj olivový či řepkový olej.
- Jednou ohřátý příkrm už nikdy dále neuskladňujeme.