Přestože se batáty někdy nazývají jako sladké brambory, nejsou botanicky příbuzné s pravými brambory.
Přistupujeme k nim však stejně jako k bramborům, na rozdíl od nich ale batáty můžeme zamrazit.
Složení Batátu
Batáty jsou výrazně sladší než klasické brambory, obsahují více škrobu a jsou tedy asi o polovinu energeticky vydatnější. 70 % batátů tvoří voda. Batáty jsou bohaté především na vitamín A, obsahují ale také vitamíny C, E a K, dále vápník, hořčík, sodík a draslík.
Kupovaný batát v obchodech
V obchodech se většinou setkáme s červenými batáty s oranžovou dužinou, existují ale i bílé batáty, které jsou menší, mají sušší nažloutlou dužinu a jsou ještě o něco sladší.
Příprava příkrmu z batátu
- Batáty zbavíme slupky a omyjeme.
- Nakrájíme na malé kousky.
- Vaříme v páře asi 10 až 15 minut, dokud kousky nejsou úplně měkké.
- Batáty rozmixujeme do hladké kaše.
- Pokud je potřeba, přidáme kojeneckou vodu či mateřské mléko, aby se příkrm lépe mixoval.
Jak příkrm uchovat
- Příkrm dáme do sklenice a zavaříme.
- Studeným příkrmem naplníme mrazící formičku (můžete zakoupit na alza.cz nebo heureka.cz) a zamrazíme, poté přendáme do uzavíratelných sáčků (také naleznete na alza.cz nebo heureka.cz).
Doporučuji jednotlivé druhy příkrmu zamrazovat zvlášť, abychom je poté mohli lehce kombinovat. Jednotlivé sáčky si popište, např. dýni, mrkev a batáty byste po zamrazení od sebe nerozeznali. 🙂
Podání příkrmu
- Večer před tím, než budeme příkrm podávat, přendáme požadované množství do lednice.
- Ohříváme ve vodní lázni.
- Jakmile má příkrm příjemnou teplotu, nezapomeneme přidat pár kapek olivového či řepkového oleje.
- Jednou ohřátý příkrm už nikdy dále neuskladňujeme.