Brokolice se stala v české kuchyni populární až v průběhu 20. století, to však nemění nic na tom, že se jedná o skvělou zeleninu plnou vitaminů i minerálních látek. Nejvýznamnější je obsah vitaminu C, E, kyseliny listové, železa, draslíku, hořčíku a vápníku. Brokolice se skvěle hodí k přípravě krémové polévky, můžete ji udělat samotnou nebo v kombinaci s jinou zeleninou. My ji doma máme moc rádi s cuketou nebo hráškem.
Suroviny na přípravu brokolicové polévky
(gramáže uzpůsobte podle počtu porcí)
- Brokolice
- Cuketa (místo cukety lze také dát květák, pórek nebo třeba špenát)
- Cibule
- Vývar (můžete nahradit vodou)
- Ghí (můžete nahradit máslem nebo olivovým olejem)
Na dochucení pro starší děti či dospělé: sůl, pepř, smetana, parmezán a chlebové krutonky.
Potraviny, které děti ještě samostatně nevyzkoušely, nebo jim způsobily nějaké potíže, z receptu vždy vynechejte.
Nejmenším dětem by nemusela dělat dobře cibule a česnek, pokud tedy zatím nemáte ověřené, že dětem tyto potraviny nevadí, z receptu je vynechejte a začněte přímo restováním zeleniny.
Postup na přípravu brokolicové polévky
- Zeleninu omyjeme a očistíme.
- Brokolici zbavíme tvrdého košťálu a rozdělíme na růžičky.
- Nakrájíme cuketu a cibuli.
- Na rozpáleném ghí (oleji či másle, podle toho, jak jste zvyklí) orestujeme cibuli.
- Na orestovanou cibuli přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu a také ji chvilku orestujeme.
- Zeleninovou směs podlijeme vývarem případně vodou.
- Po změknutí zeleninu rozmixujeme do hladkého krému.
- Polévku můžete zjemnit najemno nastrouhaným parmezánem či smetanou (v hrnci nebo až na talíři jen pro dospělé).
Příprava krutonů do brokolicové polévky
Můžete udělat větší množství a nechat je v papírovém sáčku na příště.