Rýže je zdrojem bílkovin, vlákniny a minerálních látek, obsahuje také vitamíny B1, B2 a B3. Její příprava je velmi jednoduchá a rychlá, lze ji kombinovat se zeleninou, masem ale i nasladko s ovocem. Existuje několik druhů rýže a mezi ty nejběžnější patří rýže jasmínová a basmati.
Arsen v rýži
Pokud jste někdy slyšeli o arzenu v rýži, nemusíte mít obavy. Z nezávislých testů vyplývá, že rýže, které jsou u nás běžně prodávané, splňují požadavky na rýži pro kojence a malé děti. A právě bílá jasmínová a basmati rýže jsou v tomto ohledu nejlepší volbou (i když se hodnoty mohou ještě lišit dle značky).
Množství arzenu v rýži lze také velmi jednoduše a efektivně ovlivnit správnou přípravou.
Příprava rýže pro děti
- Pro malé děti se doporučuje nechat rýži přes noc namočenou ve vodě.
- Rýži důkladně i několikrát propláchneme.
- Vaříme na mírném plameni ideálně v poměru šest dílků vody na jeden díl rýže.
- Za občasného míchání vaříme, dokud rýže není zcela měkká.
- Pokud je potřeba, dolejeme ještě vodu.
- Po uvaření vodu slijeme.
Touto přípravou lze zredukovat až 60 % množství případného anorganického arzenu.
I přesto, že je někdy na obale výrobcem uváděn postup, kdy se voda během vaření do rýže zcela vsákne, tuto variantu pro malé děti příliš nedoporučuji.
Uchování rýže
Vzhledem k tomu, že je příprava rýže velmi rychlá a jednoduchá, doporučuji rýži dělat vždy čerstvou. Maximálně nechat do druhého dne v uzavřené nádobě v lednici.