Patizon je celkem netradiční zelenina, která si právem získává stále vetší popularitu. Sama jsem ji do nedávna neznala. Patizon je velmi chutný a zdravý, naprosto ideální pro vaření v páře, a tedy i k prvním příkrmům. Tato zelenina nenápadně připomíná cuketu a dýni, existuje jí spoustu tvarů i barev.
Patizon má měkkou strukturu s tenoučkými vlákny a jemnou, šťavnatou chuť, díky které se hodí k jakékoliv zelenině či masu.
Složení patizonu
Tato odrůda dýně diskovitého tvaru obsahuje 90 % vody. Z minerálních látek v patisonech najdeme např. sodík, draslík, železo či fosfor, je bohatý na vitamín C a především žluté plody obsahují betakaroten.
Příprava příkrmu z kukuřice
- Patizon důkladně omyjeme a velkým nožem rozkrojíme napůl. (Čím je patizon starší, tím je jeho slupka tvrdší a krájení náročnější).
- Zeleninu nakrájíme na větší kousky, které se nám budou dobře loupat a dlabat.
- Vydlabeme semínka a nožem oloupeme.
- Oloupaný patizon můžeme ještě nakrájet na menší kousky.
- Vaříme v páře asi 10 minut, dokud kousky nejsou úplně měkké.
- Pokud je potřeba, přidáme kojeneckou vodu či mateřské mléko, aby se příkrm lépe mixoval.
- Patizon rozmixujeme do hladké kaše. (Pokud je vaše dítě už zvyklé na kousky, nemusíte zeleninu mixovat).
Jak příkrm uchovat
- Příkrm z patizonu můžete zamrazit.
- Studeným příkrmem naplníme mrazící formičku (můžete zakoupit na alza.cz nebo heureka.cz) a zamrazíme, poté přendáme do uzavíratelných sáčků (také naleznete na alza.cz nebo heureka.cz).
Doporučuji jednotlivé druhy příkrmu mrazit zvlášť, abychom je poté mohli snadno kombinovat. Po zamrazení předělejte příkrm do uzavíratelného sáčku, na který napište druh zeleniny a datum (příkrmy v mrazáku se doporučují spotřebovat do 3 měsíců).
Podání příkrmu
- Večer před tím, než budeme příkrm podávat, přendáme požadované množství do lednice.
- Ohříváme ve vodní lázni.
- Jakmile má příkrm příjemnou teplotu, nezapomeneme přidat pár kapek olivového či řepkového oleje.
- Jednou ohřátý příkrm už nikdy dále neuskladňujeme.