Melounová přesnídávka
Na světě se pěstuje spoustu druhů melounů různých barev i tvarů. U nás je
Během dopoledne můžete začít dítěti nabízet dopolední svačinu ve formě ovoce. Stejně jako zeleninu i ovoce zavádíme postupně a každý druh zkoušíme dva až tři dny, kvůli případné alergické reakci se také doporučuje ovoce ze začátku tepelně upravit, což je určitě na místě u dětí, které mají větší předpoklad pro nějakou alergii.
Ovoce můžete libovolně kombinovat s již vyzkoušeným ovocem či zeleninou. V tabulce je pro lepší přehlednost pouze to nové ovoce.
Ovoce není v žádném případě potřeba nijak přislazovat, dítě by si mělo zvyknout na přirozenou chuť ovoce.
Po příkrmu dítě nakojte, můžete také začít nabízet vodu, ale ne na úkor kojení. Pokud je dítě na UM a už jej po příkrmu nevyžaduje, nabízejte vodu.
Pokud budete svačinu nabízet ve formě kousků, vždy si nejprve zjistěte, jak jednotlivé ovoce krájet, aby to pro miminko bylo maximálně bezpečné. Dítě u jídla nenechávejte v žádném případě samotné a nepřipoutávejte jej při jídle do lehátka ani do židličky. Doporučuje se také před jídlem dítě nakojit, aby nebylo hladové, ze začátku jde především o seznamování s novými potravinami, nikoliv o celkové zasycení. Zvlášť pozor na bobulovité ovoce (borůvky, hroznové víno – stačí nakrájet na čtvrtky nebo borůvky rozmáčknout) a tvrdé syrové ovoce, např. jablko můžete dítěti podávat uvařené v páře, strouhané (klidně i se slupkou) nebo nakrájené na velmi tenké plátky. Pokud byste nabízeli dítěti syrové jablko, hrozí, že jej dítě ukousne předními zuby anebo odlomí kus dásněmi. Tento kus by byl moc tvrdý, nepřizpůsobil by se průdušnici a zablokoval ji, pro dítě by potom bylo velmi těžké kousek vykašlat.
Na světě se pěstuje spoustu druhů melounů různých barev i tvarů. U nás je
Borůvky jsou skvělým zdrojem vitamínu C, který posiluje imunitní systém a působí jako
Kolem 8. až 9. měsíce věku dítěte se do jídelníčku doporučují zařadit fermentované mléčné
Velice jednoduchou a rychlou svačinkou je avokádo s banánem. Skvělé také je, že připravíte
Blumy chutnají podobně jako švestky, jsou ale více přirostlé k pecce a bývají šťavnatější.
Švestka patří mezi další ovoce, které roste v našem podnebném pásmu, je proto
Nektarinka je jednou z odrůd broskve, na rozdíl od ní ale neobsahuje chloupky
Banán je zdrojem mnoha vitamínů a minerálů, obsahuje například vitamíny B, C, D
Na meruňkovou přesnídávku je ideální čas, neboť se na trzích i v obchodech začaly