Švestka patří mezi další ovoce, které roste v našem podnebném pásmu, je proto vhodná pro přesnídávkové příkrmy. Vybírejte velmi zralé švestky, které obsahují více cukru a nejsou tak kyselé. Švestky jsou bohaté na vlákninu a mají pozitivní vliv na vylučování. Mohou tak pomoci v případě zácpy.
Příprava švestkové přesnídávky
- Vybereme opravdu zralé švestky, poznáme to podle slupky, která půjde lehce odloupnout.
- Švestky důkladně omyjeme.
- Oloupeme a odstraníme pecku.
- Kousky švestek dáme do hrnce a přilijeme malé množství kojenecké či kohoutkové vody.
- Švestky dáme vařit na mírný plamen.
- Jelikož švestky obsahují velké množství vody, můžete přebytečnou vodu slít.
- Měkké švestky rozmixujeme ponorným mixérem. Můžete je také pomačkat vidličkou či nakrájet na malé kousky. Záleží na konzistenci, která dítěti vyhovuje.
Podání a uchování přesnídávky
- Příkrm po vychladnutí dáme do misky nebo plnicí kapsičky a podáváme.
- Můžeme jej takto uskladnit maximálně do druhého dne v lednici.
- Můžete využít slevový kód PRIKRMY10 na 10% slevu na e-shopu domky-shop.cz, kde naleznete plnicí kapsičky či silikonové plnicí kapsičky a další produkty.
Zavaření švestkové přesnídávky
K jakémukoliv ovoci vždy přidejte dvojnásobek jablek jako konzervant a zavařte. Takto vám přesnídávka vydrží i několik měsíců. Před podáním zkontrolujte víčko, případně ochutnejte.