Žlutá řepa není tak běžná jako řepa červená, oproti ní je ale mnohem jemnější a sladší. Navíc na rozdíl od červené řepy nebarví.
Složení žluté řepy
Žlutá řepa je zdrojem vitamínů A, B, C i E, je bohatá na kyselinu listovou a z minerálů obsahuje například vápník, hořčík, zinek či železo.
Příprava příkrmu ze žluté řepy
- Žlutou řepu oloupeme a očistíme.
- Důkladně omytou řepu nakrájíme na malé kousky.
- Vaříme v páře asi půl hodiny, dokud kousky nejsou úplně měkké.
- Řepu rozmixujeme do hladké kaše.
- Pokud je potřeba, přidáme kojeneckou vodu či mateřské mléko, aby se příkrm lépe mixoval.
Jak příkrm uchovat
- Příkrm dáme do sklenice a zavaříme.
- Studeným příkrmem naplníme mrazící formičku (můžete zakoupit na alza.cz nebo heureka.cz) a zamrazíme, poté přendáme do uzavíratelných sáčků (také naleznete na alza.cz nebo heureka.cz).
Doporučuji jednotlivé druhy příkrmu zamrazovat zvlášť, abychom je poté mohli lehce kombinovat. Jednotlivé sáčky si popište, např. dýni, mrkev a batáty byste po zamrazení od sebe nerozeznali. 🙂
Podání příkrmu
- Večer před tím, než budeme příkrm podávat, přendáme požadované množství do lednice.
- Ohříváme ve vodní lázni.
- Jakmile má příkrm příjemnou teplotu, nezapomeneme přidat pár kapek olivového či řepkového oleje.
- Jednou ohřátý příkrm už nikdy dále neuskladňujeme.