Kedlubna nebo kedluben? 🙂 Přemýšleli jste někdy, která varianta je správně? Obě. Volba, zda použijete ženský či mužský rod, je pouze na vás. 🙂 Přestože se nám někdy může zdát kedlubna příliš obyčejná, patří mezi nejzdravější zeleninu. Setkat se můžeme s různými odstíny bílé, modrofialové a zelené barvy. Platí, že čím jsou kedlubny mladší a tedy i menší, tím lépe.
Složení kedlubny
Kedlubna obsahuje velké množství vitaminů B1 a B2, vitamin E, C a K. Je bohatá na kyselinu listovou, vápník, draslík, hořčík, železo a selen, který má antioxidační účinky.
Příprava příkrmu z kedlubny
- Kedlubnu okrájíme, očistíme a omyjeme.
- Zeleninu nakrájíme na kousky.
- Vaříme v páře asi 10 minut, dokud kedlubna není úplně měkká.
- Pokud je potřeba, přidáme kojeneckou vodu či mateřské mléko, aby se příkrm lépe mixoval.
- Kedlubnu rozmixujeme do hladké kaše. (Pokud je už vaše dítě zvyklé na kousky, nemusíte zeleninu mixovat).
Jak příkrm uchovat
Studeným příkrmem naplníme mrazící formičku (můžete zakoupit na alza.cz nebo heureka.cz) a zamrazíme, poté přendáme do uzavíratelných sáčků (také naleznete na alza.cz nebo heureka.cz).
Doporučuji jednotlivé druhy příkrmu mrazit zvlášť, abychom je poté mohli snadno kombinovat. Po zamrazení předělejte příkrm do uzavíratelného sáčku, na který napište druh zeleniny a datum (příkrmy v mrazáku se doporučují spotřebovat do 3 měsíců).
Podání příkrmu
- Večer před tím, než budeme příkrm podávat, přendáme požadované množství příkrmu do lednice.
- Ohříváme ve vodní lázni.
- Jakmile má příkrm příjemnou teplotu, nezapomeneme přidat pár kapek olivového či řepkového oleje.
- Jednou ohřátý příkrm už nikdy dále neuskladňujeme.