Na meruňkovou přesnídávku je ideální čas, neboť se na trzích i v obchodech začaly objevovat čerstvé meruňky. Navíc má příkrm z meruněk příjemnou osvěžující chuť, která se v horkých letních dnech hodí. Meruňky jsou výborným zdrojem vitaminu A. Významný je také obsah draslíku, fosforu, vápníku a železa.
Příprava meruňkové přesnídávky
- Meruňky důkladně omyjeme.
- Oloupeme a zbavíme pecek.
- Nakrájené meruňky dáme do hrnce s trochou kojenecké či kohoutkové vody.
- Meruňky dáme vařit.
- Podusíme asi dvě minuty (podle zralosti meruněk).
-
Měkké meruňky rozmixujeme ponorným mixérem.
Meruňky můžete také pomačkat vidličkou nebo nakrájet na kousky. Záleží na konzistenci, která dítěti vyhovuje.
Podání a uchování přesnídávky
- Příkrm po vychladnutí dáme do misky nebo plnicí kapsičky a podáváme.
- Můžeme jej takto uskladnit maximálně do druhého dne v lednici.
- Můžete využít slevový kód PRIKRMY10 na 10% slevu na e-shopu domky-shop.cz, kde naleznete plnicí kapsičky či silikonové plnicí kapsičky a další produkty.
Zavaření meruňkové přesnídávky
K jakémukoliv ovoci vždy přidejte dvojnásobek jablek jako konzervant a zavařte. Takto vám přesnídávka vydrží i několik měsíců. Před podáním zkontrolujte víčko, případně ochutnejte.
TIP pro meruňkovou přesnídávku
Pro přesnídávku vybírejte opravdu zralé až přezrálé meruňky, aby příkrm nebyl kyselý. Poznáte to podle slupky, která půjde jednoduše sloupnout. Pokud i přesto nebude příkrm sladký, nepřidávejte cukr, ale použijte k oslazení již zavedené sladké ovoce (ideální je např. banán).