Aktuálně začíná sezona jahod 🍓. Pokud jich budete mít plnou zahrádku nebo příležitost vyrazit na samosběr, využijte toho, i když vaše dítě ještě aktuálně jahody nejí. Udělejte jahodovou přesnídávku a zavařte ji na pozdější časy, v zimě se bude určitě hodit.

Příprava jahodové přesnídávky

Podání a uchování přesnídávky

Zavaření jahodové přesnídávky

Spolu s jahodami povařte i jablka. Ovoce rozmixujte, naplňte skleničky a zavařte. Vzhledem k tomu, že jablka jsou konzervant, mělo by jich být vždy dvakrát více než jahod.

Takto vám přesnídávka vydrží i několik měsíců. Před podáním zkontrolujte víčko, případně ochutnejte.

Jahody a alergie

Jahody mohou být alergenem a doporučují se nejdříve od 9. měsíce věku dítěte (někdy až od 1 roku dítěte). Pokud má dítě ze stran rodičů nějaké predispozice k alergiím (atopický ekzém či astma) nebo už se u něj samotného nějaká alergie projevila, s jahodami určitě vyčkejte. První několikrát vyzkoušejte povařené jahody a až později čerstvé. Nezapomeňte, že ve většině případů se alergie neprojeví hned po prvním vyzkoušení alergenu, proto jahody zkoušejte alespoň tři dny.

Někdy se může stát, že dítě nemá na potravinu žádnou alergickou reakci ani po několikátém podání, v pozdějším věku se však reakce na potravinu objeví. Typické je to právě pro jahody. Někdy navíc potravina vadí pouze v čerstvé formě a po uvaření nenastane žádná reakce. V takových případech alergie většinou sama zmizí. Jahody dočasně vyřaďte z jídelníčku dítěte a za několik měsíců je zkuste opatrně nabídnout znovu.

Recept jahodová přesnídávka
Recept jahodová přesnídávka - nakrájené jahody
Recept jahodová přesnídávka - vaření