Troufám si tvrdit, že čerstvý fenykl není v našich kuchyních příliš často používaný. Sama jsem ho objevila až s prvními příkrmy. Což je určitě škoda, protože se jedná o skvělou zeleninu, která obsahuje velké množství vitamínu C. Fenykl je také výborným pomocníkem proti nadýmání, proto jej možná znáte v podobě koření nebo čaje a vybaví se vám v souvislosti s bolením bříška vašeho miminka.
Jak připravit fenykl do polévky
- Fenykl omyjeme a osušíme.
-
Odkrojíme zdřevnatělé části.
(Stonky můžete použít do vývaru a zbylé části na ozdobu polévky). - Celý fenykl rozkrojíme podélně.
- A z každé půlky vespod vyřízneme tvrdou část.
Suroviny na přípravu fenyklové polévky
(gramáže uzpůsobte podle počtu porcí)
- Fenykl
- Cuketa (místo cukety lze také použít květák, pórek, brambor nebo třeba špenát)
- Cibule
- Vývar (můžete nahradit vodou)
- Ghí (můžete nahradit máslem nebo olivovým olejem)
Na dochucení pro starší děti či dospělé: sůl, pepř, smetana, parmezán a chlebové krutonky.
Potraviny, které děti ještě samostatně nevyzkoušely, nebo jim způsobily nějaké potíže, z receptu vždy vynechejte.
Nejmenším dětem by nemusela dělat dobře cibule a česnek, pokud tedy zatím nemáte ověřené, že dětem tyto potraviny nevadí, z receptu je vynechejte a začněte přímo restováním zeleniny.
Postup na přípravu fenyklové polévky
- Očistíme zeleninu.
- Nakrájíme fenykl a cuketu (případně cibuli a česnek).
- Můžeme si dát bokem trošku fenyklu, orestovat jej zvlášť a použít na ozdobu na talíři.
- Na rozpáleném ghí (oleji či másle, podle toho, jak jste zvyklí) orestujeme cibuli.
- Na orestovanou cibuli přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu a také orestujeme.
- Můžeme přidat najemno nakrájený česnek (v této fázi nezhořkne, ale nebude ani příliš výrazný).
- Zeleninovou směs podlijeme vývarem případně vodou.
- Po změknutí zeleninu rozmixujeme do hladkého krému.
- Polévku můžete zjemnit najemno nastrouhaným parmezánem či smetanou (v hrnci nebo až na talíři jen pro dospělé).
Příprava krutonů do fenyklové polévky
Krutonky můžeme udělat z jakéhokoliv chleba – domácího, toustového či klasického kupovaného.
Nakrájené kousky chleba dáme na pečicí papír a pečeme v troubě na 150 °C asi 15 minut.
Troubu často kontrolujeme, můžeme je promíchat, protože se rychle pálí.
Můžete udělat větší množství a nechat je v papírovém sáčku na příště.