Zkoušeli jste už někdy připravit domácí Lučinu? Její příprava je velmi jednoduchá a rychlá. Výsledkem je chutná a hlavně zdravá svačina, která se vyplatí i finančně.
Domácí Lučinu můžete natřít na pečivo nebo použít jako základ pro další pomazánky (vajíčková, dýňová, pažitková, řepová atd.)
Můžete vyzkoušet i variantu na sladko, např. k banánovým placičkám či jako krém do dortu k prvním narozeninám.
Suroviny na přípravu domácí lučiny
- 250 g bílého jogurtu (většinou kupuji Selský jogurt Hollandia 500 g)
- 80 g zakysané smetany
Lze připravit i variantu jen z jogurtu.
Dále budete potřebovat misku, sítko, plátýnko nebo plínku a gumičku.
Postup přípravy domácí lučiny
- Smícháme jogurt se zakysanou smetanou.
- Do misky vložíme sítko, přes které dáme plátýnko.
- Do plátýnka přendáme smíchaný jogurt se zakysanou smetanou.
- Plátýnko zatočíme a zavážeme gumičkou.
- Necháme v lednici cca 12 hodin.
- Natřeme na pečivo, nebo použijeme jako základ na pomazánku či sladkou svačinu.
Z tohoto množství budete mít Lučinu asi na čtyři velké chleby.
Můžete si upravit množství jogurtu a zakysané smetany, podle toho, kolik potřebujete Lučiny.
V krabičce v lednici vydrží Lučina asi dva dny.