5. měsíc dopolední svačinky

Všechno ovoce, které jste již vyzkoušeli a dítě na ně nemělo žádnou reakci, můžete bez obav podávat a libovolně kombinovat s dalším ovocem či vyzkoušenou zeleninou. Nové ovoce, které dítě ještě neochutnalo, zase dávejte alespoň dva dny samostatně. Tento měsíc můžete vyzkoušet hroznové víno, rybíz, třešně, ostružiny, maliny, fíky, granátové jablko nebo třeba kaki. Záleží samozřejmě na tom, jaké je roční období a které ovoce seženete.

Zatím se vyhněte citrusovým plodům (pomeranč, pomelo, mandarinka) a exotickému ovoci (kiwi), to se doporučuje až od 1 roku dítěte.

Některým dětem může začít vadit mixovaná konzistence příkrmu, některé děti naopak ještě nebudou chtít kousky jídla. Většinou to nesouvisí s počtem zubů, děti zvládnou rozmělnit kousky i jen pomocí dásní. Pokud dětem vyhovuje mixovaná konzistence, pokračujte v tom a sem tam vyzkoušejte nějaké ovoce do ruky, je to důležité i pro rozvoj řeči, naopak pokud už děti chtějí kousky, přejděte z přesnídávek na ovoce do ručky.

Vyzkoušené ovoce už samozřejmě nemusíte vařit (dělá se to především kvůli případné alergické reakci a z důvodu zavařování).

Do ručky dítěti můžete dát jakékoliv ovoce, já raději loupu i slupku. Pozor na ovoce, které má kulatý tvar, např. hroznové víno určitě rozkrájejte na čtvrtky.

  1. Hroznové víno
  2. Hroznové víno
  3. Jahody
  4. Blumy
  5. Banán
  6. Fíky
  7. Fíky
  8. Jablko
  9. Borůvky
  10. Švestky
  1. Ostružiny
  2. Mango
  3. Broskev
  4. Blumy
  5. Kaki
  6. Jablka
  7. Třešně
  8. Třešně
  9. Jahody
  10. Ostružiny
  1. Hroznové víno
  2. Hroznové víno
  3. Jahody
  4. Blumy
  5. Banán
  6. Fíky
  7. Fíky
  8. Jablko
  9. Borůvky
  10. Švestky
  1. Ostružiny
  2. Mango
  3. Broskev
  4. Blumy
  5. Kaki
  6. Jablka
  7. Třešně
  8. Třešně
  9. Jahody
  10. Ostružiny
Dětská přesnídávka z jahod
4. měsíc dopolední přesnídávky

Jahodová přesnídávka

Aktuálně začíná sezona jahod 🍓. Pokud jich budete mít plnou zahrádku nebo příležitost vyrazit na samosběr, využijte toho, i když vaše dítě ještě aktuálně jahody nejí. Udělejte jahodovou přesnídávku a zavařte ji na pozdější časy, v zimě se

Přečíst celý článek
Dětská borůvková přesnídávka
3. měsíc dopolední přesnídávky

Borůvková přesnídávka

Borůvky jsou skvělým zdrojem vitamínu C, který posiluje imunitní systém a působí jako prevence i lék při nachlazení, chřipce a dalších infekčních onemocnění. Tyto modré plody také obsahují vitaminy skupiny B a vitamín A. Z minerálních látek jsou bohaté na železo,

Přečíst celý článek
Dětská mangová přesnídávka
4. měsíc dopolední přesnídávky

Mangová přesnídávka

Ne nadarmo se někdy mangu přezdívá ovocný král. Mango má ze všech druhů ovoce nejvyšší podíl vitamínu A. Je také skvělým zdrojem vitamínu C a E. Velmi významný je obsah vitamínů skupiny B, především vitamínu B6

Přečíst celý článek
Dětská přesnídávka z blumy
3. měsíc dopolední přesnídávky

Blumová přesnídávka

Blumy chutnají podobně jako švestky, jsou ale více přirostlé k pecce a bývají šťavnatější. Slupka blumy může mít různou barvu, od žluté až po fialovou či červenou. Blumy jsou bohatým zdrojem draslíku, železa a vápníků, obsahují také vitamíny A, B,

Přečíst celý článek
Dětská přesnídávka ze švestky
3. měsíc dopolední přesnídávky

Švestková přesnídávka

Švestka patří mezi další ovoce, které roste v našem podnebném pásmu, je proto vhodná pro přesnídávkové příkrmy. Vybírejte velmi zralé švestky, které obsahují více cukru a nejsou tak kyselé. Švestky jsou bohaté na vlákninu a mají pozitivní vliv na

Přečíst celý článek
Recept na dětskou nektarinkovou přesnídávku
3. měsíc dopolední přesnídávky

Nektarinková přesnídávka

Nektarinka je jednou z odrůd broskve, na rozdíl od ní ale neobsahuje chloupky na povrchu plodu. Uzrálá nektarinka má nasládlou chuť, neboť je složená z 88 % vody a 9 % cukrů. Je bohatá na minerály a vitamíny. Je zdrojem draslíku,

Přečíst celý článek
Dětská přesnídávka z banánu
3. měsíc dopolední přesnídávky

Banánová přesnídávka

Banán je zdrojem mnoha vitamínů a minerálů, obsahuje například vitamíny B, C, D a E a je bohatý na sodík, draslík, vápník a hořčík. Banán je většinou díky své sladké chuti u dětí velmi oblíbený. Banánová přesnídávka je rychlá na

Přečíst celý článek
Recept na dětskou meruňkovou přesnídávku
3. měsíc dopolední přesnídávky

Meruňková přesnídávka

Na meruňkovou přesnídávku je ideální čas, neboť se na trzích i v obchodech začaly objevovat čerstvé meruňky. Navíc má příkrm z meruněk příjemnou osvěžující chuť, která se v horkých letních dnech hodí. Meruňky jsou výborným zdrojem vitaminu A. Významný

Přečíst celý článek
Recept na dětskou hruškovou přesnídávku
3. měsíc dopolední přesnídávky

Hrušková přesnídávka

Hruška obsahuje vyvážený poměr vitamínů a minerálů, z vitamínů B a C, z minerálů sodík, draslík, fosfor, zinek a vápník. Vysoký obsah vlákniny a vody prospívá střevní činnosti a zbraňuje zácpě. Hruška je také bohatá na kyselinu listovou, která je velmi důležitá

Přečíst celý článek