Brambory jsou vhodné ke kombinaci s jakoukoliv zeleninou a později i masem. Pokud máte strach, že by dítě mohlo bolet břicho, do příkrmu můžete přidat fenykl, nebo drcený kmín.
Příkrm z brambor není vhodný k zamrazení. Pokud budete potřebovat příkrm zamrazit, udělejte jej z batátů, které na rozdíl od brambor můžete zamrazit.
Složení brambor
Brambory obsahují v syrovém stavu asi 75 % vody, z minerálů jsou bohaté na draslík a jsou výborným zdrojem vitamínů B, C, E a K.
Příprava příkrmu z brambor
- Brambory omyjeme a důkladně oloupeme.
- Oloupané brambory znovu pečlivě umyjeme.
- Vaříme ve vodě do měkka přibližně 15 až 20 minut podle velikosti brambor.
- Uvařené brambory rozmixujeme do hladké kaše.
- Pro lepší konzistenci přidáme kojeneckou vodu či mateřské mléko, aby se příkrm lépe mixoval.
Nikdy nepoužívejte naklíčené a zelené brambory.
Brambory můžete vařit ve vodě s kmínem, který vyplavuje škodlivý solanin, kmín také zlepšuje stravitelnost brambor.
Pokud ani tak není konzistence bez hrudek, můžete příkrm přepasírovat přes sítko.
Jak příkrm uchovat
- Příkrm není vhodný k zamrazení, neboť škroby se mrazením mění na cukry, čímž se mění i výživová hodnota potraviny. Také vzniká solanin a navíc se výrazně k horšímu mění i chuť a konzistence brambor.
- Nejlepším řešením je brambory udělat vždy čerstvé.
- Můžete vyzkoušet příkrm z brambor zavařit, vzhledem k tomu, že tam nebude žádný konzervant, doporučuji po zavaření příkrm uchovat v lednici.